Linkovi

AFP: Merkel najuticajnija osoba 2015.


Nemačka kancelarka Angela Merkel, novembar 2015.

Na drugom mestu na rang-listi AFP-a je Vladimir Putin, koji je prošle godine ocenjen za najuticajnijeg lidera u svetu. Papa Franja zauzima treće mesto.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najmarkantnija i najuticajnija ličnost godine, prema redakciji novinske agencije AFP, koja ističe njenu centralnu ulogu u migracionoj krizi, najvećoj od Drugog svetskog rata, i pregovorima između Grčke i Evropske unije.

Kao i prošle godine, novinari AFP-a svuda u svetu, bez obzira na jezik, nacionalnost ili specijalnost, glasali su za osobu koju smatraju ključnom za svetska zbivanja u protekloj godini.

AFP navodi da je politika otvorenih vrata kancelarke u 2015. godini privukla milion izbeglica u Nemačku. Postala je, kako se navodi, “Mama Merkel” za Sirijce i Avganistance koji hrle u Nemačku, mada je njena politika kritikovana u više evropskih prestonica.

Njen status “prirodnog” lidera Evrope, navodi se dalje, bio je očigledan i u grčkoj krizi.

I američki nedeljnik Tajm proglasio je Angelu Merkel za ličnost 2015. Na drugom mestu na rang-listi AFP-a je Vladimir Putin, koji je prošle godine ocenjen za najuticajnijeg lidera u svetu. Papa Franja zauzima treće mesto.

XS
SM
MD
LG