Linkovi

Neizvesna budućnost prava žena u Avganistanu


Pošto su međunarodne snage NATO-a počele sa pripremama za povlačenje iz Avganistana do kraja 2014. godine, otvara se pitanje budućnosti prava žena pod aktuelnom vladom.

Žene u Avganistanu se pitaju šta će se desiti sa njima kada borbene snage NATO-a, koje predvode SAD, napuste zemlju krajem 2014. godine. Međunarodna zajednica insistira da prava ostvarena od pada Talibana 2001. treba da budu zaštićena. Međutim, kako su mnoge žene iz svih krajeva Avganistana rekle - njihova prava nalaze se nisko na listi prioriteta trenutne vlasti.

Grupa žena lidera u pokrajinskom savetu gnevna je zbog politike centralne valde i ne boji se da to i pokaže. Među njima je Okmina, koja se oblači kao muškarac još od sovjetske invazije, jer kako kaže, to je bezbednije nego da se pojavljuje u javnosti kao žena.

"Problem je to što niko ne mari za zaštitu žena, ni komandanti, ni zakonodavci. Niko se ne fokusira na pitanja žena. Veoma loše se odnose prema ženama“, kaže Okmina.

Pod upravom Talibana, žene u Avganistanu bile su primorane da prekrivaju lice burkama. Bilo im je zabranjeno da pohađaju školu.

Sada se žene lideri saveta i zakonodavci bore za svoja prava u društvu, kojim još dominiraju muškarci.

Žene kažu da ih je vlada izneverila time što nije usvojila zakon o eliminaciji nasilja prema ženama, kojim se - između ostalih krivičnih dela - zabranjuju prinudni i brakovi s decom.

Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" navodi da postoje sumorni nagoveštaji da žene čeka još mračnija budućnost. Već je došlo do znatnog povećanja pritvaranja žena i devojaka, zbog takozvanih moralnih krivičnih dela, poput bežanja od kuće ili upražanjavanja seksa izvan braka.

Nilab Mobarez, predstavnica Misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu, kaže da su zaštita prava žena i implementacija zakona o brobi protiv nasilja ključni za obezbeđivanje dalje pomoći.

"Jasno kažemo da ako ovaj zakon ne bude sproveden ili promenjen ili izmenjen, to će imati negativan efekat na donacije Avganistanu“, kaže Mobarez.

Blizu 90 odsto žena u Avganistanu još ne ume da čita. U ruralnim oblastima ta stopa je još veća. Profesor prava Vadir Safi kaže da i dalje postoje duboke predrasude u društvu koje sprečavaju žene da dostignu svoj puni potencijal.

"Predlagao sam da naše devojke, koje su na pravnom fakultetu, nastave magistarske i doktorske studije u Indiji i Turskoj. One mi se obraćaju. Kažu da im je zabranjeno. Plaču i navode da se njihovi roditelji s time ne slažu. U nekim porodicama, brat se ne slaže i devojka ne može na studije. To je situacija u gradovima, da i ne govorimo o provinciji“, ističe Safi.

Žene u Avganistanu navode da će ako budu u stanju da napuste kuću, odu u školu ili na posao, moći da poboljšaju svoja prava. Ali takođe dodaju da to sve zavisi od bezbednosne situacija posle 2014. i toga kakvu će ulogu Taliban imatu u budućoj vladi Avganistana.
XS
SM
MD
LG