Linkovi

Pritvaranje žena u Avganistanu


Hjuman Rajts Voč navodi da je preko 400 žena u Avganistanu pritvoreno zbog pokušaja da pobegnu od muževa koji su ih zlostavljali
Hjuman Rajts Voč navodi da je preko 400 žena u Avganistanu pritvoreno zbog pokušaja da pobegnu od muževa koji su ih zlostavljali

U novom izveštaju grupe Hjuman Rajts Voč navodi se da je preko 400 žena u Avganistanu pritvoreno zbog pokušaja da pobegnu od muževa koji su ih zlostavljali ili iz brakova na koje su bile primorane.

U istom izveštaju se navodi da su žene koje pokušavaju da pobegnu od takvih patnji često optuživane za preljubu i pritvarane zbog takozvanih „moralnih krivičnih dela“ dok njihovi zlostavljači ne podležu zakonskim merama.

Izvršni direktor grupe Hjuman Rajts Voč, Kenet Rot, kaže da su avganistanske pravosudne vlasti pokušale da opravdaju hapšenja Šerijatskim pravom.

Hjuman Rajts Voč je intervjuisao 58 takvih žena i devojaka, uključujući jednu udatu ženu koja je ispričala da ju je muž šrafcigerom ranio u glavu, grudi i ruke zbog toga što je pozvala jednog muškarca, posetioca u kuću.

U izveštaju je takodje naveden slučaj žene koja je silom primorana da se sa svega 12 godina uda za nasilnog alkoholičara i narkomana. Ona i njene dve ćerke su u zatvoru zbog toga što su pobegle od kuće. Muž ju je potom optužio da je spavala sa njihovim rodjakom koji joj je pomogao da pobegne.

Rot navodi da je avganistanski krivični zakon, tokom deset godina nakon pada Talibana, neznatno napredovao kad su u pitanju žene. Medjutim, avganistanski funkcioneri navode da novi ustav u toj zemlji garantuje jednaka prava ženama i da je nedavno donet zakon o zabrani nasilja nad ženama.

XS
SM
MD
LG