Linkovi

Okončan napad ekstremista u Kabulu


Dim iznad građevine iz koje su talibanski pobunjenici izvršili napad na diplomatsku četvrt u Kabulu
Dim iznad građevine iz koje su talibanski pobunjenici izvršili napad na diplomatsku četvrt u Kabulu

Napad Talibana na avganistansku prestonicu, Kabul, okončan je nakon 20-časovne borbe u centru grada. U napadu je poginulo najmanje 14 osoba, među kojima i troje djece.

Najduža i najsmjelija akcija ekstremista u avganistanskoj prijestonici, od zbacivanja Talibana s vlasti, okončana je smrću poslednjih talibanskih boraca. Šestorica pobunjenika, opremljeni samoubilačkim prslucima, ručnim raketnim bacačima i kalašnjikovima, juče su upali u višespratnicu u izgradnji na obodima diplomatskog kvarta u Kabulu, odakle su gađali američku i druge ambasade, kao i sjedište koalicionih snaga. Poginulo je najmanje 11 civila i četiri policajca.

„Od juče su izvršena četiri napada na Kabul, u kojima je učestvovalo devet terorista. Šestorica su bila u ovoj zgradu, koju su napali juče u dva sata. Policija je svu šestoricu ubila danas. Operacija je okončana jutros u 8:30“, kazao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki.

Američki ambasador u Avganistanu pokušao je da umanji značaj napada, istakavši da nije riječ o ozbiljnoj prijetnji, iako je oko sedam raketa pogodilo unutrašnjost kompleksa američke ambasade.

„Nekoliko raketa, ispaljenih iz ručnog bacača sa udaljenosti od 800 metara, nije napad već uznemiravanje. Ukoliko je ovo najbolje što mogu da urade, onda je to u stvari potvrda njihove slabosti i što je najvažnije, sve zasluge pripale su avganistanskim snagama, koje su zadužene za bezbjednost Kabula.“

Kroker vjeruje da je za napad odgovorna mreža Hakani, ekstremistička frakcija povezana sa Talibanom, čije utočište je u Pakistanu. Komandant NATO-a u Avganistanu, general Džon Alen, ocijenio je da akcija pobunjenika u prijestonici nije imala značajan uticaj u vojnom pogledu

„Cilj napada koji su počeli juče popodne bio je da se uspori prenos bezbjednosnih ovlašenja na avganistanske snage do kraja 2014. godine. Napad nije uspio i nije imao nikakve operativne posljedice. Samo je rezultirao brutalnom pogibijom nevinih Avganistanaca. Priznaću međutim da su pobijedili kada je riječ o širenju propagande.“

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai je, uz osudu napada, naglasio da on neće zaustaviti bezbjednosnu tranziciju, već samo povećati odlučnost avganistanskog naroda da preuzme odgovornost za unutrašnja pitanja zemlje. U Kabulu je nedavno izvedeno više velikih i smrtonosnih napada, među kojima i bombardovanje Britanskog savjeta u avgustu i junsko nasilje u hotelu u kojem odsjedaju stranci.

XS
SM
MD
LG