Linkovi

Najveći gubici NATO-a od početka rata u Avganistanu


Najveći gubici NATO-a od početka rata u Avganistanu

Jun 2010 postao je najsmrtonosniji mesec za medjunarodne snage u Avganistanu od početka rata u toj zemlji 2001. Novinske agencije koje prate saopštenja SAD i NATO-a o broju žrtava, prenose da je, od početka meseca, u Avganistanu poginulo najmanje 79 vojnika.

Medju najnovijim žrtvama su četvorica britanskih vojnika, koji su poginuli kasno sinoć u nesreći na drumu blizu Gereška u južnoj provinciji Helmand. Petorica pripadnika NATO-a ubijena su u eksplozijama i pucnjavi u sredu.

Ekstremisti u Avganistanu pojačavaju napade uoči planirane vojne operacije NATO-a čiji je cilj da se južni grad Kandahar i njegova okolina „očiste“ od talibanskih pobunjenika. Avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su sedmorica čuvara – radnika jedne privatne gradjevinske firme, poginula u sredu kada je njihovo vozilo naletelo na minu u provinciji Uruzgan.

U današnjem saopštenju NATO-a ističe se da je taj napad još jedan primer da pobunjenicima „apsolutno nije stalo do života običnih Avganistanaca.“XS
SM
MD
LG