Linkovi

Brojne civilne žrtve u Avganistanu


Avganistanska policija je saopštila da su u samoubilačkom napadu u objektu koji koriste strane bezbednosne firme u centru Kabula, poginule dve osobe. Glavni inspektor je saopštio da su dva bombaša detonirala eksploziv pokušavajući da prodru kroz kapiju komjpleksa i da su potom otvorila vatru i ubila dva civilna vozača koji rade u britanskoj kompaniji Hart sekjuriti.

U novom izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je broj civilnih žrtava u Avganistanu porastao za 31 odsto u prvoj polovini 2010, i da su za to pretežno odgovorni talibani i drugi pobunjenici.

Prema tom izveštaju, gotovo 1300 Avganistanaca je u sukobima poginulo, a dve hiljade je ranjeno. Ujedinjene nacije kažu da su talibani i drugi pobunjenici odgovorni za 76 odsto pogibija, što je 53 odsto više nego prošle godine.

U medjuvremenu, procenat žrtava koje se pripisuju snagama NATO-a, pao je za gotovo trećinu i u istom periodu ove godine iznosi 12 odsto. Specijalni izaslanik UN-a Stefan de Mistura, rekao je na konferenciji za novinare u Kabulu da je izveštaj opomena i istakao da civili, posebno žene i deca, skupo plaćaju cenu rata.

Komandant snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Avganistanu, general Dejvid Petreus, rekao je da koalicione snage moraju da ulože veće napore u smanjenje broja civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG