Linkovi

Taliban Americi: Povucite se iz Avganistana


Taliban Americi: Povucite se iz Avganistana
Taliban Americi: Povucite se iz Avganistana

Dok Avganistanci nastavljaju proteste protiv pastora koji preti da će da pali Kuran, Taliban je iskoristio godišnjicu terorističkih napada u Sjedinjenim Državama da saopšti da bi Amerika trebalo da se povuče iz Avganistana, jer je - kako se ističe - izgubila bilo kakvu šansu da uspostavi mir.

U današnjem saopštenju se kritikuje američka - kako Taliban tvdi - "pogrešna politika“ i upozorava da ratovanje Sjedinjenih Država ugrožava Amerikance i u Sjedinjenim Državama i u svetu. U saopštenju koje je potpisao Islamski Emirat Avganistan, takođe se navodi da je ilegalna američka okupacija Avganistana pretrpela poraz i da američkim zvaničnicima jedino preostaje da povuku iz zemlje sve američke trupe.

Trka u spomen žrtvama

Američki vojnici u bazi Bagram, u spomen na žrtve napada 11. septembra, organizovali su za to vreme trku. Poručnik Džejms Kalen je rekao da će stazom simbolične dužine - 9 kilometara i 11 metara, trčati svi pripadnici vojnog osoblja, dodavši da memorijalna trka za njega ima poseban značaj, jer je njegova jedinica iz njujorškog sektora Obalske straže.

Posle trke, brigadni general Mandi Marej, zamenik komandanta 46. komande vojne policije, dodelio je nekolicini vojnika pohvalnice i priznanja i potom je održan pomen žrtvama terorističkih napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG