Linkovi

Talibanski vođa prevarant?


Avganistanski predsednik na konferenciji za novinare u Kabulu
Avganistanski predsednik na konferenciji za novinare u Kabulu

Glavna ličnost u razgovorima Avganistanske vlade i Talibana, sada izgleda da je prevarant. Zapadne diplomate bliske razgovorima izjavile su za listove „Njujork tajms“ i „Vašington post“ da su avganistanski zvaničnici smatrali da razgovaraju sa jednim od talibanskih vođa, Ahtarom Muhamedom Mansurom.

Međutim, „Post“ izveštava da se sada ispostavlja da je to po svemu sudeći bio vlasnik dućana u pakistanskom gradu Kveti. Jedan zapadni diplomata je takođe izjavio za „Tajms“ da su nadležni toj osobi „dali mnogo novca“. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je na današnjoj konferenciji za novinare u Kabulu odbacio optužbe i rekao da su izveštaji u stranim medijima – „propaganda“.

„Njujork tajms“ i „Vašington post“ u današnjim izdanjima pišu da su avganistanski zvaničnici i predstavnici NATO-a održali najmanje dva tajna sastanka sa ovim prevarantom. Čak se navodi da je čovek koji se predstavio kao Ahtar Muhamed Mansur leteo avionom NATO-a do avganistanske prestonice – na sastanak sa predsednikom Karzaijem.

Predsednik Karzai je danas izjavio da nikada nije video Mansura, ali nije razjasnio da li se možda sastao sa osobom koja se predstavila kao Mansur.

XS
SM
MD
LG