Linkovi

Koordinisani napadi Talibana u Kabulu


Dim i prašina dižu se iz zgrade koju su zauzeli pobunjeni Talibani za vreme koordinisanih napada u Kabulu.

Talibanski pobunjenici izvršili su napade na nekoliko meta u centru Kabula, uključujući štab NATO-a, američku ambasadu i avganistansku obaveštajnu agenciju. Najmanje četiri napadača, naoružanih ručnim raketnim bacačima, gadjalo je štab NATO-a i ambasadu SAD. U drugom napadu, na policiju u zapadnom delu Kabula, poginula su dvojica policajaca, i dvojica bombaša samoubica. NATO i američka ambasada navode da nisu izgubili nijednog člana osoblja.

Avganistanskom prestonicom odjekivale su eksplozije i pucnjava dok su snage bezbednosti odbijale napad na diplomatska predstavništva u gradu.

Avganistanska policija kaže da je oko pet napadača zauzelo višespratnicu u izgradnji na trgu Abdul Hak u Kabulu, i počelo da puca na svoje glavne mete.

Jedan lokalni trgovac bio je primoran da pobegne iz svoje duvandžnice.

Bombaši samoubice su u zgradi, i pucaju, kao što možete da čujete eksplozije. Tako da sam pobegao iz radnje jer je ona blizu te zgrade.”

Zvaničnici NATO-a kažu da je mala grupa pobunjenika izvršila napad u blizini američke ambasade i koalicionog štaba, pucajući sa spoljne strane kompleksa.

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen izjavio je u Belgiji da napad predstavlja pokušaj Talibana da poremete planove o predaji bezbednosnih nadležnosti na avganistanske snage u Avganistanu.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije, imamo poverenje u sposobnost avganistanskih vlasti da odgovore na ovu situaciju. Kao što sam već pomenuo, sada vidimo kako Talibani pokušavaju da stave tranziciju na probu, ali ne mogu da je zaustave. Tranzicija je započela i nastaviće se.”

I avganistanske i NATO snage su odgovorile na napad, a koalicione snage takodje pružaju podršku iz vazduha.

XS
SM
MD
LG