Linkovi

Ubijena dvojica španskih instruktora u Avganistanu


Pripadnici avganistanskih snaga bezbednosti polako preuzimaju kontrolu posle obuke pod nadzorom NATo snaga

Dvojica španskih instruktora i njihov prevodilac poginuli su u provinciji Bagdis na severozapadu Avganistana, kada je tokom obuke jedan avganistanski policajac otvorio vatru na njih tokom vežbe u tamošnjoj španskoj bazi.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Alfredo Peres Rubalkaba, izjavio je da je u uzvratnoj vatri napadač, koji je inače bio vozač jednom od nastradalih Španaca - takođe ubijen. Ministar je Rubalkaba je današnji napad okarakterisao kao planirani teroristički napad.

NATO je saopštio da se napad dogodio dok su međunarodnih trupa obučavale avganistansku policiju, ali da motiv nije jasan. Međutim, avganistanska policija je saopštila da je pucnjava izbila posle svađe avganistanskih policajaca i španskih instruktora.

Vesti o smrti avganistanskog policajca razbesnele su građane, tako da su stotine ljudi kamenjem napale bazu. Najmanje 25 osoba je povređeno dok su snage bezbednosti pokušavale da rasteraju masu. Lokalni zvaničnici tvrde da mnogi povređeni imaju prostrelne rane, ali da se ne zna ko je pucao.

XS
SM
MD
LG