Linkovi

Potraga za ubicom američkih oficira


Protesti širom Avganistana počeli su prošlog utorka, kada su pripadnici NATO-a u vazduhoplovnoj bazi Bagram zapalili primerke Kurana

Vlasti u Avganistanu su danas saopštile da tragaju za funkcionerom bezbednosne službe za koga se pretpostavlja da je pucajući iz blizine juče ubio dva američka oficira u visoko obezbeđenom komandnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu.

Funkcioneri su saopštili da je napadač 25-ogodišnji agent obaveštajne službe Abdul Sabur, koji je studirao u Pakistanu. Ubistvo američkih oficira – potpukovnika i majora – dogodilo se petog dana protesta širom zemlje koji su počeli prošlog utorka, kada su pripadnici NATO-a u vazduhoplovnoj bazi Bagram zapalili primerke Kurana.

U protestima su poginule desetine ljudi. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je danas preko televizije pozvao na mir, rekavši da je posle izražavanja osećanja, vreme za hladnokrvnost i mir. Uprkos njegovom apelu, protesti se nastavljaju. Jedan demonstrant je poginuo, a sedam američkih vojnika je ranjeno u današnjoj eksploziji granate u američkoj bazi u pokrajini Kunduz na severu zemlje.

Međunarodno vojno osoblje koje radi u službama Avganistanske vlade, juče je, posle pogibije američkih oficira, opozvano. NATO je saopštio da je odluka doneta s očiglednim ciljem da se snage zaštite. Avganistanski Taliban je prihvatio odgovornost za pucnjavu u ministarstvu i objasnio da je to osveta za spaljivanje svete muslimanske knjige. Američki predsednik Barak Obama i drugi američki funkcioneri su se izvinili za skrnavljenje Kurana, ali to nije bitno smanjilo gnev u Avganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG