Linkovi

Razgovori Avganistana i Pakistana


Turski predsednik Abdula Gul, pakistanski predsednik Asif Ali Zardari i avganistanski predsednik Hamid Karzai na sastanku u Istambulu, 1. novembar, 2011.

Lideri Avganistana i Pakistana održavaju sastanak prvi put od ubistva vodećeg avganistanskog pregovarača Burhanudina Rabanija, posle čega je zategnutost izmedju dva suseda naglo porasla.

Turski predsednik Abdula Gul bio je domaćin razgovora avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija, u Istanbulu.

Razgovor je vođen dan uoči održavanja medjunarodne konferencije u Avganistanu, u jeku zahteva američkih i avganistanskih funkcionera da Pakistan učini više u borbi protiv ekstremističkih pribežišta na svojoj teritoriji.

Avganistan takodje podozreva da je Pakistan umešan u septembarsko ubistvo avganistanskog mirovnog izaslanika i bivšeg predsednika Burhanudina Rabanija. Pakistan demantuje te optužbe.

Predsednici Karzai i Gilani danas su zasebno razgovarali sa turskim predsednikom uoči trilatelarnog sastanka. Turske diplomate, koje su želele da ostanu neimenovane, kažu da se Turska nada da će uspeti da izgladi neke nesuglasice izmedju Avganistana i Pakistana, kako bi dve zemlje mogle da saradjuju na učvršćivanju mira u Avganistanu.

Avganistan i Pakistan će takodje, prema očekivanjima, potisati sporazum o bezbednosnoj saradnji.

Nakon današnjeg sastnka biće održana regionalna konferencija o Avganistanu kojoj će prisustvovati lideri iz 14 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i Indiju.

XS
SM
MD
LG