Linkovi

Karzai pozdravio pregovore SAD i Talibana


Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozdravio je najavljene pregovore Sjedinjenih Država i avganistanskog Talibana
Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozdravio je najavljene pregovore Sjedinjenih Država i avganistanskog Talibana

Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozdravio je pregovore avganistanskog Talibana i Sjedinjenih Država, kao i nameru pobunjeničke islamističke organizacije da otvori predstavništvo u Kataru.

U današnjem saopštenju, Karzai kaže da je saglasan sa pregovorima Talibana i Sjedinjenih Država koji će dovesti do otvaranja talibanske kancelarije u Kataru. U saopštenju se dodaje da bi ti razgovori mogli da spasu zemlju od „rata, zavera i ubijanja nedužnih ljudi“. Avganistanski Taliban je juče saopštio da je postigao „početni dogovor“ o otvaranju svog prvog predstavništva u inostranstvu - u Kataru. To je navedeno u elektronskom saopštenju predstavnika Talibana Zabihulaha Mudžahida, u kojem organizacija takođe traži oslobađanje zatvorenika iz američke pritvorske jedinice u Zalivu Gvantanamo na Kubi. Takođe se ističe da će kancelarija u Kataru pomoći da organizacija „uspostavi razumevanje sa međunarodnom zajednicom“, mada se ne pominje Avganistanska vlada koju Taliban naziva „marionetskim režimom“.

Sjedinjene Države su juče saopštile da bi otvaranje talibanskog predstavništva u Kataru „moglo da odigra pozitivnu ulogu u prekidanju rata u Avganistanu“. Portparolka Državnog sekretarijata Viktorija Nuland je izjavila da Vašington nije primio zvanično obaveštenje o planovima Talibana, li da je Obamina administracija spremna da ih podrži ako su oni deo pomirenja koje predvode Avganistanci. Ona je ipak naglasila da će novo predstavništvo promeniti situaciju jedino ako talibanske vođe prihvate uslove Avganistanske vlade za pomirenje.

XS
SM
MD
LG