Linkovi

Ubijen Karzaijev polubrat


Na arhivskom snimku iz oktobra 2010, avganistanski predsednik Hamid Karzai razgovara sa svojim polubratom Amadom Valijem Karzaijem u pokrajini Kandahar.
Na arhivskom snimku iz oktobra 2010, avganistanski predsednik Hamid Karzai razgovara sa svojim polubratom Amadom Valijem Karzaijem u pokrajini Kandahar.

Amad Vali Karzai, polubrat avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i uticajna politička ličnost, ubijen je u svom domu u Kandaharu. Ubica je, po svemu sudeći, njegov telohranitelj.

Taliban je preuzeo odgovornost za ubistvo Amada Vali Karzaija koji je bio predsednik pokrajinskog saveta u Kandaharu, regiji Avganistana u kojoj je nastao talibanski pokret, i koja je bila u centru ranije američke strategije povećanja broja vojnika u toj zemlji.

Vidno potresen avganistanski predsednik Hamid Karzai potvrdio je smrt svog brata na zajedničkoj pres konferenciji sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, koji se nalazi u poseti Kabulu.

Moj mladji brat jutros je postao mučenik u svom domu”, rekao je avganistanski predsednik.

“Tako izgleda život svih stanovnika Avganistana. Nadam se da će se patnje sa kojima se suočava svaka avganistanska porodica jednog dana okončati”.

Amad Vali Karzai bio je kontroverzna ličnost na avganistanskoj političkoj sceni. Smatran najmoćnijim čovekom u Kandaharu, bio je optužen za kriminalne aktivnosti, korupciju i trgovinu drogom. Medjutim, takodje je posredovao uspostavljanju stabilnosti u strateški važnoj oblasti i stalno je okupljao različita plemena kako bi iskazao podršku centralnoj vladi u Kabulu. Njegova smrt stvara vakuum u trenutku dok NATO snage i vojnici avganistanske vlade pokušavaju da preuzmu inicijativu u desetogodišnjem ratu.

Odlazeći komandant NATO i američkih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, izrazio je lično saučešće predsedniku Karzaiu i odlučno osudio ubistvo. On je rekao da će medjunarodne snage pomoći vladi da pronadje i privede pravdi ubice.

Iako je Taliban objavio da stoji iza ubistva Amada Karzaija, nema jasnih dokaza da je on pravi organizator tog ubistva. Talibani su i ranije nastojali da “profitiraju” na dogadjajima koje nisu sami izazvali.

XS
SM
MD
LG