Linkovi

Avganistan: Konferencija o pomirenju


Avganistanski plemenski lideri i drugi delegati na mirovnoj konferenciji u Kabulu navode da je taj sastanak poslednja nada njihove zemlje da okonča gotovo devet godina rata sa pobunjenicima iz redova Talibana.

Goitovo 1600 delegata je danas podeljeno u radne grupe sa ciljem da se pronadje način za izmirenje sa Talibanom, tokom drugog dana mirovne skupštine, ili džirge.

Zamenik predsedavajućeg konferencije, Kijamudin Kašaf, rekao je da je džirga poslednja šansa da se okončaju nemiri, primetivši: ‘Ako ne uspemo da otvorimo vrata ka miru, nećemo moći da otvorimo ni glavnu kapiju.’

Mere bezbednosti su danas pooštrene u Kabulu, dan pošto su ekstremisti iz redova Talibana izvršili napad na mesto održavanja skupštine, ispalivši projektile koji su pali u blizini ogromnog šatora u kojem se održava džirga. Dvojica bombaša samoubica su ubijena, ali niko drugi nije povredjen.

Taliban nije pozvan na konferenciju i saopštio je da neće učestvovati u mirovnim razgovorima sve dok svi strani vojnici ne napuste Avganistan.

XS
SM
MD
LG