Linkovi

Neuspešni napadi na američke baze u Avganistanu


Vojnici Avganistanske nacionalne armije (ANA) čuvaju telo bombaša samoubice u blizini baze Salerno u predgrađu grada Kost

Koalicione i avganistanske snage oduprle su se napadima pobunjenika na dve američke baze na istoku Avganistana i tom prilikom usmrtile najmanje 24 napadača.

U saopštenju NATO-a navodi se da su pobunjenici nešto pre zore iz automatskog oružja i ručnih bacača otvorili vatru na operativnu bazu Salerno i obližnji kamp Čepmen u pokrajini Kost. Koalicione i avganistanske snage odbile su napade, ubivši 15 ekstremista kod Salerna, šest kod baze Čepmen i još trojicu u vazdušnom napadu dok su pokušavali da pobegnu. Pored toga privedeno je pet pobunjenika. NATO je potvrdio da su samo dvojica napadača uspela da uđu u bezbednosnu zonu baze Salerno, ali su odmah ubijena.

Predstavnik Talibana Zabihula Mudžahid izjavio je da je ektremistička grupa napala baze sa oko 30 napadača uključujući i bombaše samoubice, dok je NATO saopštio da su mnogi od napadača bili pripadnici mreže Hakani, povezane s al-Kaidom.

XS
SM
MD
LG