Linkovi

Zarobljen vođa mreže Hakani


Osnivač mreže Hakani, Džalaludin Hakani

Jedan od vođa mreže Hakani, povezane sa Talibanom, zarobljen je u Avganistanu, saopštio je NATO.

Zapadna vojna alijansa navela je da su avganistanske i koalicione snahe zarobile Hadži Mali Kana u pokrajini Paktija, blizu granice sa Pakistanom. Takođe ke saopšteno da je Kan bio naoružan, ali da nije pružao otpor. U opreaciju su zarobljeni i njegov zamjenik i telohranitelji.

Kanovo hapšenje, kako je naglašeno, predstavlja značajnu prekretnicu u razbijanju mreže Hakani. Portparol NATO-a kazao je da je Kan nadgledao baze te mređe i da je prebacivao pobunjenike iz Pakistana u Avganistan, gdje su izvodili terorističke akcije. Američki zvaničnici duže vrijeme tvrde da esktremisti iz mreže Hakani napadaju mete u Avganistanu iz utočišta u pakistanskoj plemenskoj oblasti Sjeverni Vaziristan.

Taliban je demantovao zarobljavanje Hadži Mali Kana, inače uvaženog člana plemenskog klana i rođaka vođe mreže Siradža Hakanija. Takođe je bio izaslanik između mreže Hakani i Bejtule Mehsuda, bivšeg šefa pakistanskih talibana, koji je ubijen u američkom raketnom napadu 2009. godine.

Avganistanska obavještajna agencija u međuvremenu je saopštila da je Pakistanu predala dokaze da je ubistvo bivšeg avganistanskog predsednika Burhanudiuna Rabanija planirano u toj zemlji, te da je uhapšen ključni čovek u toj zavjeri.

XS
SM
MD
LG