Linkovi

Zatvorena biračka mesta u Avganistanu


Avganistanci su uprkos raketnim i bombaškim napadima danas hrabro glasali na parlamentarnim izborima koji se smatraju ključnim testom vladine borbe protiv Talibana i korupcije.

Najmanje deset ljudi je poginulo u mestimičnom nasilju širom zemlje, uključujući i raketni napad u pokrajini Baglan na severu. Slični smrtonosni napadi su se dogodili i u pokrajinama Kunar i Takhar, na istoku i severu Avganistana. Pre otvaranja biračkih mesta, raketa je pogodila i prestonicu.

Zvaničnik Izborne komisije Fazel Ahmad Manavi je saopštio da nije bilo većih incidenata koji bi poremetili glasanje i da je bilo otvoreno 92 odsto od ukupno 5800 biračkih mesta. Mnogi Avganistanci su prkoseći pretnjama Talibana izašli na biračka mesta, ali posmatrači kažu da izlaznost izgleda da ipak nije bila velika.

Predsednik Hamid Karzai je rano jutros glasao u Kabulu i izjavio da će parlamentarni izbori odvesti zemlju u bolju budućnost. Više od dve i po hiljade kandidata se nadmetalo za 249 mesta u Donjem domu parlamenta.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država priznaju da će izbori imati nedostatke, ali kažu da činjenica da se uopšte održavaju u ratnim uslovima, već sama po sebi predstavlja uspeh.

XS
SM
MD
LG