Linkovi

Sumnje u legitimnost izbora u Avganistanu


Vodeća posmatračka grupa na avganistanskim izborima tvrdi da je veliko pitanje da li je na jučerašnjem glasanju zadovoljena legitimnost procesa.

Fondacija za slobodne i pravedne izbore u Avganistanu smatra da postoji „ozbiljna zabrinutost povodom kvaliteta“ izbora, kada se imaju u vidu nedovoljna bezbednost i brojne žalbe zbog prevare.

U međuvremenu, međunarodne snage bezbednosti koje predvodi NATO saopštile su da je zabeleženo preko 300 nasilnih incidenata u vezi sa izborima. Avganistanska komisija za izborne žalbe saopštila je da je primila izveštaje o navodnim neregularnostima, uključujući odlaganje otvaranja biračkih centara, zloupotrebu listića za registraciju glasača, glasanje onih koji na to nisu imali pravo, nedostatak glasačkih listića i slab kvalitet mastila korišćenog kako bi se sprečilo višestruko glasanje.

Komisija još nije saopštila konačne brojke u vezi sa odzivom birača, ali je kasno sinoć objavila da je ukupno glasalo tri miliona i 600 hiljada građana, znatno manje od šest miliona, koliko je učestvovalo na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG