Linkovi

SAD priznale krivicu za pogibiju avganistanskih civila


Američka vojska priznala je da su vojnici koji su upravljali bespilotnom letelicom odgovorni za pogibiju 23 civila u napadu u Avganistanu protekle zime. Američki vojnici ispalili su projektile i rakete na civilna vozila u pokrajini Uruzgan, u uverenju da je u pitanju konvoj talibanskih pobunjenika.

U izveštaju o rezultatima vojne istrage incidenta, koji se dogodio 21. februara, navodi se da je tim koji je upravljao letelicom dao “neprecizne” izveštaje i ignorisao informacije da se u konvoju nalaze civili. U dokumentu koji je objavljen u subotu, ukazuje se na loše funkcionisanje vojne komande u konkretnom slučaju, i dodaje da komandant kopnenih snaga nije dobio dokaze i analize koje bi pokazivale da u pitanju nisu neprijateljska vozila.

Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, izjavio je da je nenamerno ubistvo ili ranjavanje civila “tužno i poražavajuće” i obećao da će SAD dati sve od sebe da povrate poverenje avganistanskog naroda.

U vojnom saopštenju se dodaje da je general Mekristal zvanično ukorio četvoro viših i dvoje nižih oficira, nakon što je razmotrio rezultate istrage. U izveštaju se konstatuju nedostaci u obuci, komunikaciji i procesu donošenja odluka i daju preporuke za sprečavanje budućih incidenata.

XS
SM
MD
LG