Linkovi

Poginulo dete u napadu u Avganistanu


Mesto samobuličkog napada u pokrajini Helmand na jugu Avganistana, 31. jul 2011.
Mesto samobuličkog napada u pokrajini Helmand na jugu Avganistana, 31. jul 2011.

Avganistanski zvaničnici su saopštili da su u današnjem samoubilačkom bombaškom napadu u pokrajini Helmand na jugu zemlje, poginuli 12 policajaca i dete. To je bio prvi veliki napad na tom području otkako su avganistanske snage nedavno preuzele nadležnost za bezbednost od koalicionih snaga.

Portparol pokrajinske vlade je saopštio da su eksplozija dogodila pored visoko obezbeđenog sedišta policije u Laškar Gahu, dodavši da su među desetak ranjenih tri civila. Taliban je preuzeo odgovornost za napad.

Koalicione snage su bezbednost u Laškar Gahu pre manje od dve nedelje predale avganistanskim snagama, u okviru prve etape predaje nadležnosti za bezbednost u celoj zemlji avganistanskim snagama do kraja 2014.

Napad se dogodio drugog dana nenajavljene posete Avganistanu admirala Majka Malena. On je danas saopštio da novi američki komandant u Avganistanu, marinski general Džon Alen, razrađuje plan za povlačenje deset hiljada američkih vojnika iz Avganistana do kraja godine. Malen je rekao da Alen treba da podnese detalje plana do sredine oktobra.

XS
SM
MD
LG