Linkovi

Ubijen bivši predsednik Avganistana


Kola hitne pomoći napuštaju rezidenciju bivšeg avganistanskog predsednika Burnahudina Rabanija posle samoubilačkog bombaškog napada, Kabul, 20. septembar 2011.

U napadu bombaša samoubice u Kabulu, poginuo je bivši predsednik Avganistana Burhanudin Rabani, koji je predvodio pokušaje mirovnih dogovora sa Talibanom.

Policija je saopštila da je napadač došao u kuću bivšeg predsednika da bi razgovarao sa njim o mirovnom procesu. Samoubica je detonirao eksploziv sakriven u turbanu, dok se pozdravljao sa Rabanijem. U eksploziji su poginule još najmanje četiri osobe, a ranjen je jedan od savetnika predsednika Hamida Karzaija, Masum Stanekzai, koji je prisustvovao sastanku. Rabani je predvodio avganistanski Visoki mirovni savet, koji je uspostavio predsednik Karzai da bi pronašao politički kraj rata. Predsednik Karzai, koji se danas u Njujorku sastao sa predsednikom Obamom, odlučno je osudio napad. Američki predsednik je rekao da će Rabanijeva smrt pojačati rešenost Sjedinjenih Država da sarađuju sa Avganistancima na uspostavljanju mira.

XS
SM
MD
LG