Linkovi

Bombaški napad u Kandaharu


Bezbednosna policija na mestu samoubilačkog bombaškog napada u Kandaharu, 5. februar, 2012.
Bezbednosna policija na mestu samoubilačkog bombaškog napada u Kandaharu, 5. februar, 2012.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je oštro osudio današnji smrtonosni bombaški napad ispred sedišta policije u Kandaharu. Prema vesti na zvaničnom predsednikovom Fejsbuku, u napadu vozilom natovarenim eksplozivom pognulo je devet ljudi, a 19 ranjeno. Karzai je istakao da samo „neprijatelj spreman na sve“ može da pribegne takvim „kukavičkim terorističkim akcijama“, ali da mu to neće pomoći.

Međunarodna koalicija u Avganistanu je takođe osudila napad. Iako još niko nije preuzeo odgovornost, Kandahar je već dugo uporiše avganistanskih Talibana. Dan ranije, Ujedinjene nacije su objavile novi izveštaj u kojem se navodi da je u 2011, u Avganistanu poginuo 3021 civil. U istom izveštaju se naglašava da su za smrt 2300 ljudi odgovorni pobunjenici, u odnosu na 410 civila za čiju pogibiju su odgovorni pripadnici snaga NATO-a ili Avganistanske vlade.

Taliban je danas odbacio izveštaj kao politički pristrasan. Prema podacima objavljenim u izveštaju, u Avganistanu se već pet godina za redom povećava broj civilnih žrtava, a broj prošle godine poginulih civila je 8 odsto veći u odnosu na 2010. godinu.

XS
SM
MD
LG