Linkovi

Potraga za odbeglim zatvorenicima


Stražar ispred zatvora u južnom Avganistanu iz koga je u nedelju pobeglo gotovo 500 zatvorenika

Avganistanska vlada je saopštila da su stotine talibanskih ekstremista koji su pobegli iz zatvora Sarposa u pokrajini Kandahar, imali pomoć zatvorskih čuvara ili drugih službenika.

Gotovo pet stotina zatvorenika je pobeglo pretprošle noći kroz tunel do obližnje kuće dugačak 300 metara. Lokalni zvaničnici su danas saopštili da su pripadnici avganistanskih snaga i NATO-a ponovo uhvatili 65 od 488 odbeglih zatvorenika.

Duž granice između Kandahara i Pakistana pojačane su mere bezbednosti, a funkcioneri kažu da će biometrijski podaci o svakom zatvoreniku pomoći da se preostali begunci identifikuju i pohvataju. Avganistanski ministar pravosuđa Abibulah Galab je izjavio da je kuća u kojoj je ulaz u tunel, proveravana pre dva i po meseca.

Taliban je saopštio da je probijanje tunela trajalo pet meseci. Galab je naglasio da su avganistanske i međunarodne snage morale da otkriju zaveru. Bekstvo iz zatvora se dogodilo u vreme kada snage Sjedinjenih Država i NATO-a rade na jačanju bezbednosti u talibanskom uporištu Kandaharu.

U međuvremenu, NATO je danas saopštio da su njegovi pripadnici ubili drugog najtraženijeg pobunjenika u Avganistanu. Koalicija kaže da je 13. aprila u vazdušnom napadu u pokrajini Kunar, poginuo Abu Hafs al-Nadži, poznat i kao Abdul Gani. NATO je naglasio da Nadžijeva smrt „označava važnu prekrenticu“ u borbi protiv Al-kaide. Navodi se da je taj Saudijac bio umešan u brojne poznate napade i da je koristio mrežu pobunjenika za napade na bezbednosne snage.

XS
SM
MD
LG