Linkovi

Protesti zbog partnerstva sa SAD


Studenti u Avganistanskom gradu Nangaharu protestuju zbog planova za buduće strateško partnerstvo sa SAD, 20. novembar, 2011.
Studenti u Avganistanskom gradu Nangaharu protestuju zbog planova za buduće strateško partnerstvo sa SAD, 20. novembar, 2011.

Avganistanski funkcioneri su saopštili da je otprilike hiljadu ljudi, pretežno studenata, danas izašlo na ulice u istočnom Avganistanu da protestuje protiv sporazuma o dugoročnom strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, kojim se predivđa zadržavanje dela američkih trupa u Avganistanu i posle 2014, kada sve međunarodne borbene jedinice treba da odu iz zemlje.

Tradicionalna skupština oko dve hiljade avganistanskih političkih i plemenskih starešina je juče, na završetku četvorodnevnog zasedanja, podržala partnerstvo. Ipak, delegati na skupu su zatražili važne dopune sporazum. Oni traže da se prekinu noćni upadi pripadnika koalicionih snaga u avganistanske kuće i potvrdu da će Sjedinjene Deržave sve zatvorenike predati avganistanskim vlastima.

Delagati su takođe zatražili od predsednika Hamida Karzaija da se ugovor sa Vašingtonom ograniči na 10 godina i izneli vladi zateve da se mir sa Talibanom postigne putem pregovora. Taliban je osudio zasedanje Loja džirge i zatražio da sve strane trupe odu iz zemlje.

XS
SM
MD
LG