Linkovi

Ukidanje bezbednosnih firmi u Avganistanu


Avganistanski predsednik Hamid Karzai, naredio je raspuštanje svih privatnih firmi za obezbeđenje u Avganistanu u roku od četiri meseca.

Prema njegovoj naredbi, 40 hiljada zaposlenih u tim firmama do 1. januara moraju da se pridruže avganistanskoj policiji ili prekinu rad. U toj zemlji postoji više od 50 firmi koje štite funkcionere, diplomate ili konvoje vozila.

Američka ambasada u Kabulu je saopštila da podržava nameru Avganistanske vlade da adekvatno reguliše bezbednosne firme, ali da ostaju "pitanja sprovođenja takve odluke".

U medjuvremenu, u pokrajini Gažni, u eksploziji bombe priccvršćene za motocikl, poginula su dva civila, dok su četriri osobe ranjene. NATO je saopštio da su tri pripadnika koalicionih snaga poginula u eksplozijama u Avganistanu.

Takođe, pripadnici koalicionih i avganistanskih snaga ubili su saradnika Talibana vezanog za prošlomesečnu otmicu i ubistvo dva američka mornara. Na jugu zemlje, u pokrajini Kandahar, u eksploziji bombe poginuo je plemenski lider u mestu Spin Boldak.

XS
SM
MD
LG