Linkovi

Istraga nesreće u Avganistanu


NATO helikopteri u Avganistanu

NATO istražuje tvrdnje talibana da su oni oborili američki armijski helikopter u centralnom Avganistanu, u kojem je poginulo 38 ljudi uključujući i pripadnike američkih elitnih specijalnih snaga. U pokrajini Vardak, u kojoj je u petak uveče oboren transportni helikopter Činuk CH-47, borbe se danas nastavljaju.

Trideset američkih vojnika, uključujući specijalce američke mornarice, poginulo je u nesreći zajedno sa sedam avganistanskih komandosa i prevodiocem. Taliban je preuzeo odgovornost za napad. Avganistanske snage tvrde da se helikopter srušio pošto ga je pogodila raketa. Nesreća se dogodila posle napada pod američkim vođstvom na talibanski objekat u kojem su pripadnici koalicionih snaga ubili osam ekstremista.

U međuvremenu, na drugoj strani, NATO je saopštio da su četiri pripadnika koalicionih snaga poginula u napadima na jugu i istoku Avganistana. Kancelarija francuskog predsednika je saopštila da su dva francuska vojnika poginula, a da je pet ranjeno u okršaju sa pobunjenicima u dolini Tagab na severoistoku Avganistana.

XS
SM
MD
LG