Linkovi

Taliban zarobio dvojicu američkih vojnika


Predstavnici Talibana saopštili su da je njihov pokret zarobio dvojicu američkih vojnika u istočnoj provinciji Logar u Avganistanu.

Kako prenosi novinska agencija Rojters, lokalne radio stanice danas su emitovale da SAD nude nagradu od 20,000 dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do oslobadjanja vojnika. NATO je saopštio da je u toku potraga za dvojicom vojnika koji se nisu vratili nakon što su, u petak, izašli iz štaba u Kabulu. Oni su vidjeni kao svojim vozilom ulaze u oblast Čark, koju kontrolišu pobunjenici.

U medjuvremenu, misija UN u Kabulu izjavila je za avganistanski servis Glasa Amerike da je troje državljana Bangladeša kidnapovano u severnoj pokrajini Samangan. Kako je navedeno, oni su radili za južnokorejsku gradjevinsku kompaniju, a smatra se da je Taliban odgovoran za njihov nestanak.

General Mekristal ispraćen u penziju

Za to vreme, u vojnoj bazi Fort Mekner u Vašingtonu održana je ceremonija ispraćaja u penziju generala Stenlija Mekristala, bivšeg komandanta američkih snaga u Avganistanu, koji je bio primoran da podnese ostavku nakon što je magazin Roling Stoun objavio njegove uvredljive komentare na račun Obamine administracije.

Ceremoniji su prisustvovali sekretar za odbranu Robert Gejts, avganistanski ambasador u SAD, Tajib Džavad i drugi zvaničnici. Mekristal je izjavio da se njegova 34-godišnja vojna služba nije završila kako bi voleo, ali je ipak izrazio zahvalnost zbog svoje vojne karijere, a priznanje američkom generalu odao je i sekretar Gejts.

XS
SM
MD
LG