Linkovi

Povlačenje britanskih trupa iz distrikta Sangin


Britanski sekretar za odbranu Liam Foks kaže da će se britanske trupe povući iz jedne od oblasti sa najviše nasilja u južnom Avganistanu i predati kontrolu američkim snagama.

Foks je to izjavio danas, rekavši da će američki marinci do kraja godine zameniti britanske snage u distriktu Sangin, u pokrajini Helmand.

Dolina Sangin, u severnom Helmandu, bila je jedna od najsmrtonosnijih za britanske snage. Približno jedna trećina od 312 britanskih vojnika koji su poginuli u Avganistanu od 2001. godine, izgubila je život u toj pokrajini.

Foks kaže da će 1000 britanskih vojnika u Sanginu biti premešteno i da će se priključiti danskim i estonskim snagama kako bi obezbeđivali ključne položaje u centralnom Helmandu. Oko 300 britanskih vojnika iz jednog rezervnog bataljona na Kipru biće poslato kao pojačanje u centralnom Helmandu dok promena ne bude završena.

U istočnom Avganistanu, funkcioneri te zemlje navode da je u greškom izvedenom napadu NATO snaga, danas, u pokrajini Gazni, ubijeno najamanje pet, a ranjena dva avganistanskd vojnika.

Predstavnik avganistanskog ministarstva odbrane Zahir Azimi je osudio taj incident „prijateljske vatre“ rekavši da to nije prvi put da su NATO trupe greškom ubile avganistanske vojnike.

NATO je izrazio žaljenje i obećao istragu.

XS
SM
MD
LG