Linkovi

General Petreus o Avganistanu: 'Ovde smo da pobedimo'


Američki general Dejvid Petreus i zvanično je preuzeo komandu nad 140 hiljada pripadnika snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Avganistanu. Svečana primopredaja dužnosti održana je danas u štabu medjunarodnih snaga u Kabulu.

Petreus je rekao da je gotovo devetogodišnji rat ušao u kritičnu etapu i da trupe moraju da budu na nivou izazova. Petreus je zamenio generala Stenlija Mekristala, koji je prošlog meseca smenjen zbog omalovažavajućih izjava koje su on i njegovi saradnici dali saradniku časopisa „Roling stoun“.

Petreus je objasnio da promena komandanta ne znači promenu strategije zaštite avganistanskog naroda koja je u središtu vojne misije. General Petreus je doputovao u Kabul u petak.

On je pod pritiskom da uguši sve širu pobunu Talibana i istovremeno planira izlaznu strategiju i smanjenje obima američkih trupa do iduće godine. U medjuvremenu, avganistanske vlasti su saopštile da su u akcijama na jugu Avganistana, poginula 63 krijumčara droge i terorista.

Avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da je 10 ekstremista i krijumčara droge zarobljeno u dvodnevnoj akciji na jugu Avganistana.

XS
SM
MD
LG