Linkovi

Malen: Strategija za Avganistan nepromenjena


Načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen doputovao je u Avganistan, gde se sastao sa vojnim i civilnim liderima, u svetlu odlaska generala Stenlija Mekristala. Malen je vladi u Kabulu preneo uveravanja da smena komandanta američkih snaga u Avganistanu neće promeniti način vodjenja rata u toj zemlji. Pred put, admiral je poručio da se "ništa ne menja" u američkoj strategiji niti misiji.

Portparol avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, Vahid Omar, ocenio je Mekristalovu ostavku kao „nesrećan dogadjaj“, ali je pozdravio odluku predsednika Baraka Obame da na taj položaj postavi šefa američke centralne komande, generala Dejvida Petreusa.

Malen je istu poruku kasnije ponovio u susednom Pakistanu, ključnom američkom savezniku u regionu, za vreme razgovora sa predsednikom Asifom Ali Zardarijem i načelnikom generalštaba pakistanske vojske, Ašvakom Kajanijem.

U medjuvremenu, u SAD je dvostranačka grupa senatora iz Odbora za spoljnopolitičke odnose pozvala na održavanje novih pretresa o misiji u Avganistanu. U pismu koje je objavljeno u petak, sedmoro senatora zatražilo je „jasne odgovore o misiji u Avganistanu i detaljan plan o tome kako ostvariti te ciljeve.“

XS
SM
MD
LG