Linkovi

Karzai: Obustaviti napade na privatne kuće


Avganistanski predsednik Hamid Karzai na konferenciji za štampu, 31. maj, 2011.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai upozorio je da NATO snage u Avganistanu reskiraju da budu vidjene kao 'okupatorska sila', a ne kao saveznik, ukoliko broj civilnih žrtava u akcijama koalicionih snaga nastavi da raste.

Karzai je danas rekao novinarima u Kabulu da vazdušni napadi na privatne kuće neće više biti dopušteni i da će avganistanska vlada biti promorana da preduzme akciju ukoliko takvi napadi ne budu obustavljeni. On nije specifično naveo kakva bi akcija mogla da bude preduzeta.

NATO se izvinio zbog smrti devet civila ubijenih u subotu u vazdušnom napadu u pokrajini Helmand. Avganistanske vlasti navode da su u tom napadu pogodjene dve kuće i da je ubijeno 14 ljudi, pretežno dece.

U Briselu predstavnica NATO-a Oana Lungesku inisistirala je danas da su napadi na kuće bili neophodni i dodala da će biti nastavljeni u saradnji sa avganistanskim snagama o takvim operacijama. Lungesku je istakla je da NATO shvata Karzaijevu zabrinutost ozbiljno i da će nastaviti da preduzima sve raspoložive mere u cilju sprečavanja civilnih žrtava.

Predstavnik koalicije, viceadmiral Vik Bek, rekao je da je komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, više puta podvukao da 'sve oslobodilačke snage treba da budu veoma svesne da ne smeju, vremenom, da postanu vidjene kao okupacione snage.“

Bek je dodao da se NATO slaže sa predsednikom Karzaijem u pogledu važnosti stalnog preispitivanja svojih akcija u svetlu 'te realnosti'.

XS
SM
MD
LG