Linkovi

U Avganistanu stradalo 14 civila


Vazdušni napadi u Avganistanu su veoma česta pojava.
Vazdušni napadi u Avganistanu su veoma česta pojava.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je izdao – kako navodi – „poslednje upozorenje“ snagama Sjedinjenih Država i NATO-a u vezi sa civilnim žrtvama, posle saopštenja avganistanskih funkcionera da je u vazdušnom napadu NATO-a u okrugu Navzad, u pokrajini Helmand, poginulo 14 žena i dece.

Karzai je osudio napad i naglasio da u neusaglašenim operacijama stradaju nedužni avganistanski civili. Avganistanski predsednik traži od koalicionih snaga da noćne napade svedu na minimum i usklade ih sa avganistanskim snagama da bi se smanjio broj žrtava. Kancelarija pokrajinskog guvernera je saopštila da su u napadu pogođene dve kuće u kojima su poginuli dve žene, pet devojčica i sedam dečaka i da je šest osoba ranjeno.

Portparol NATO-a je izjavio da je obavešten o civilnim žrtvama i da je na poprište napada upućen združeni tim isražitelja, tako da će koalicija posle procene izdati izveštaj. Lokalni funkcioneri kažu da je do bombardovanja došlo posle napada na američku marinsku bazu na tom području.

Istovremeno, republikanski senator Džon Mekejn danas je u Vašingtonu, kao gost televizije „Foks“, izrazio neslaganje sa namerom administracije da počne da povlači američke trupe iz Avganistana u julu. On je naglasio da bi umesto toga povlačenje trebalo da se odvija u skladu sa situacijom na terenu.

XS
SM
MD
LG