Linkovi

Avganistan: Američki vojnik ubio 16 osoba


Čovek u kamionu pored tela nekoliko žrtava navodno stradalih u napadu američkog vojnika u avganistanskoj pokrajini Kandahar
Čovek u kamionu pored tela nekoliko žrtava navodno stradalih u napadu američkog vojnika u avganistanskoj pokrajini Kandahar

Avganistanski funkcioneri i očevici javljaju da je pripadnik američkih snaga danas izašao iz svoje baze u pokrajini Kandahar, otvorio vatru i pobio najmanje 16 avganistanskih civila. To je najnoviji u seriji incidenata koji su pogoršali zategnute odnose Vašingtona i Kabula. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je izjavio da je današnji napad neoprostiv i zatražio od Sjedinjneih Država objašnjenje za – kako se izrazio – „namerno ubijanje“.

Karzai je u saopštenju naglasio da su devet žrtava deca i tri žene. Bela kuća je izrazila duboku zabrinutost i saopštila da pomno prati situaciju. Američki komandant snaga NATO-a u Avganistanu, general Džon Alen, izjavio je da ga je incidnet „duboko zaprepastio“ i izrazio „duboko žaljenje“ i „najdublje saučešće“ porodicama žrtava.

On je naglasio da će biti sprovedena „brza i temeljna“ istraga i zatražena „potpuna odgovornost“ pripadnika američkih snaga. Avganistanski funkcioneri navode da je napadač rano jutros izašao iz baze i pucao na kuće u okrugu Pandžvaj. NATO je saopštio da je pripadnik koalicionih snaga uhapšen i da se ranjenima ukazuje pomoć u medicinskim objektima alijanse.

Još nije jasno šta je moglo da dovede do napada, ali se on dogodio posle višenedeljnih zategnutih odnosa američkih snaga i njihovog avganistanskog domaćina, koje je izazvalo spaljivanje primeraka Kurana u američkoj vojnoj bazi.

XS
SM
MD
LG