Linkovi

Izvinjenje zbog civilnih žrtava


Američki vazduhoplovci u Avganistanu

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, izvinio se zbog koalicionog vazdušnog napada na istoku te zemlje u kojem je ubijeno devet avganistanskih civila.

General Petreus danas je izjavio da duboko žali i naredio svim vojnim komandatima i helikopterskim posadama da ponovo prodju brifing o pravilima za sprovodjenje vazdušnih napada. Avganistanski funkcioneri navode da je devetoro dece skupljalo drveće za ogrev, kada su juče ubijena u pokrajini Kunar.

NATO je saopštio da je istragom utvrdjeno da su koalicione snage greškom otvorile vatru na civile, tokom akcije reagovanja na napad pobunjenika u distriktu Dara Je Peč. Koalicija navodi da je došlo do nesporazuma u prenosu informacija o lokaciji pobunjenika.

Ranije danas, predsednik Avganistana Hamid Karzai osudio je napade na civile i kritikovao NATO snage, rekavši da bi trupe trebalo da se koncentrišu na teroristička pribežišta. On je upozorio da bi koalicija mogla biti suočena sa „ogromnim problemima“ ukoliko se nenamerna ubistva civila ne obustave.

XS
SM
MD
LG