Linkovi

Civili stradali u napadima NATO-a


Pripadnik koalicionih snaga u Avganistanu
Pripadnik koalicionih snaga u Avganistanu

Avganistanska vlada je saopštila da su pripadnici snaga NATO-a u nedavnom napadu na ekstremističko uporište ubili 65 civila, među kojima je bilo i mnogo dece.

U današnjem vladinom saopštenju se navode podaci koje je prikupila prošlonedeljna istraga. Ističe se da su u vazdušnim i kopnenim dejstvima NATO-a početkom meseca u pokrajini Kunar, poginuli 21 dečak, 19 devojčica, 10 žena i 15 odraslih muškaraca.

Šahzada Masud, koji je vodio istražnu komisiju, izjavio je za nemačku agenciju DPA da je većina civila poginula u vazdušnom napadu na zabačeno selo u blizini pakistanske granice, jer su posade ratnih aviona pogrešno procenile da su lokalni stanovnici – pobunjenici.

NATO je izrazio žaljenje zbog mogućih civilnih žrtava i započeo svoju istragu, ali ti podaci još nisu objavljeni. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je naredio istragu, prethodno javno povezavši međunarodne snage sa civilnim žrtvama. Avganistanske vlasti su saopštile da je u današnje dve eksplozije na jugu zemlje poginulo najmanje osam ljudi. Žrtve su posmatrale borbu pasa u predgrađu Kandahara. U eksplozijama je ranjeno i pet policajaca.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je poznato da Taliban smatra da su borbe pasa protivne islamu.

XS
SM
MD
LG