Linkovi

Avganistan: Petoro civila ubijeno u napadu NATO


Avganistanski zvaničnici saopštili su da je u vazdušnom napadu NATO-a na istoku zemlje ubijeno petoro civila, medju kojima je troje dece. Kako je saopšteno, napad je izvršen rano jutros u okrugu Musa Kel u provinciji Kost.

NATO navodi da su avganistanske i medjunarodne snage sprovele vazdušne udare za vreme operacija protiv ekstremista na granici pokrajina Kost i Paktija. Alijansa ističe da medjunarodne snage proveravaju izveštaj o civilnim žrtvama, i da će prihvatiti punu odgovornost ako je došlo do nenamernog povredjivanja civila.

Za to vreme, generalni sekretar UN, Ban Ki Mun upozorio je da se nasilje u Avganistanu pogoršava. U svom novom izveštaju, Ban navodi da se broj napada u prva tri meseca godina značajno povećao u odnosu na isti period 2009. Broj napada bombama koje se postavljaju pored drumova skočio je za 94 procenta, a broj ubistava koje su izvršili pobunjenici - za 45 procenata. Takodje se navodi da je udvostručen stepen „kompleksnih samoubilačkih napada.“

Prema izveštaju generalnog sekretara, nasilje se uglavnom odvija u južnim i jugoistočnim regijama Avganistana, i pokazuje jačanje kapaciteta terorističkih mreža povezanih sa Al-Kaidom.

Komentarišući izveštaj UN, portparol NATO-a je, medjutim, ocenio da se medjunarodne vojne snage nalaze na „pravom putu.“ Brigadni general Džozef Bloc rekao je da NATO snage očekuju da će u avgustu ostvariti napredak u borbi protiv pobunjenika. On je dodao da je broj civila ubijenih ili ranjenim u operacijama medjunarodnih snaga smanjen za 44% u proteklih 12 nedelja, u odnosu na isti period prošle godine.

XS
SM
MD
LG