Linkovi

Blago u planinama Avganistana


Blago u planinama Avganistana
Blago u planinama Avganistana

Dugo pre nego što je Avganistan postao islamska zemlja, njegove planine i pustinje su ispunjavale budističke naseobine. Iako je Taliban 2001. sramno uništio džinovske budističke skulpture u pokrajini Bamijan, mnoga arheološka blaga su ostala. Ali pored tih zakopanih riznica prošlosti, postoji i rudno bogatstvo, čija se vrednost procenjuje na hiljadu milijardi dolara. U planinama pokrajine Logar, riznice prošlosti i budućnosti se nadmeću.

Arheolozi se bore s vremenom... Na planini Mes Ajnak u pokrajini Logar, oni iskopavaju neka od najstarijih blaga u zemlji, najbrže što mogu.

Imaju svega dve godine da prikupe arheološke predmete sa četiri planinska lokaliteta, pre nego što se tu doseli kineska kompanija za vađenje bakra. Kair Muhamed Kairzada radi u avganistanskom Arheološkom institutu.

„Mi se trudimo, ali problem je to što je lokalitet vrlo veliki, tako da naši arheolozi – a imamo svega 24 arheologa - i naš institut, ne mogu da stignu.“

Pre oko 1500 godina, ovde su bili budisti. Sve je napredovalo. Ovaj lokalitet je bio odredište za hodočasnike i manastir. Čak i u ono vreme, bio je poznat po bakru. Mes Ajnak u prevodu znači Bakar iz Ajnaka. Pljačkaši su odneli najveći deo blaga sa površine. Čak su kopali i tunele i odneli gornje delove džinovskih statua. Erozija je takođe odnela svoj danak. A sada dolaze Kinezi da izvuku bakar vredan milijarde dolara.

Kineska metalurška grupacija je ovde podigla logor još 2009. Do 2013, mineri će početi da komadaju planinu. Arheolog Abdul Kadir Temori kaže da dve godine neće biti dovoljne.

Tačno je, to je veoma ograničeno vreme. Samo arheolog može da razume koliko je to malo vremena“.

Produženje iskopavanja se ne očekuje. Ugovor u vrednosti od četiri milijarde dolara je najveći u istoriji Avganistana i obezbediće toliko potrebna radna mesta i prihode za zemlju umornu od ratovanja.

Ipak, arheolozi kažu da to nije dovoljno.

„Istorija će im suditi. Nema razlike između terorista i Kineza, budući da teroristi uništavaju naše starine topovima i oružjem, a Kinezi ih razaraju novcem“, kaže Temori koji je direktor tog lokaliteta.

Otkako je iskopavanje žurno počelo, ovde su otkivene stotine drevnih riznica. One ispunjavaju Nacionalni muzej. Ali nebrojeni predmeti ostaju pod zemljom. Međutim, pod zemljom je i bakar.

Trka za spasavanje bogatstva avganistanske prošlosti od budućnosti zemlje se nastavlja. Neće proći dugo vremena pre nego što nestane i planina na kojoj ovi ljudi rade.


XS
SM
MD
LG