Linkovi

Karzai kritikuje NATO zbog žrtava


Avganistanski predsednik Hamid Karzai (arhivski snimak)

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je saopštio komandantu koalicionih snaga u Avganistanu, generalu Dejvidu Petreusu, da civilne žrtve koje izazivaju strani vojnici „više nisu prihvatljive“.

Karzai je to rekao na današnjem sastanku sa svojim vojnim savetnicima u Kabulu, kojem je prisustvovao i američki general. Na tom sastanku, Petreus se ponovo izvinio za pogibiju devet dečaka u vazdušnom napadu NATO-a prošlog utorka u pokrajini Kunar, na severoistoku zemlje.

Međutim, Karzai je rekao da izvinjenje „nije dovoljno“ i naglasio da su civilne žrtve napada koalicionih snaga „glavni razlog zategnutih odnosa Sjedinjenih Država i Avganistana“. Nešto ranije, stotine ljudi su na ulicama Kabula skandirale „Smrt Americi“, zbog pogibije devet dečaka koji su napadnuti dok su skupljali drva za ogrev.

Takođe danas, devet avganistanskih civila je poginulo u ekspoziji bombe na koju je naišlo vozilo u kojem su se nalazili u blizini avganistanske granice sa Pakistanom. Među poginulima je i petoro dece. Karzai je odmah osudio napad, koji se dogodio u pokrajini Paktika. On je naglasio da takvi napadi krše „sve principe islama“.

Američka ambasada u Kabulu je takođe osudila napad, kao „surovo terorističko delo koje pokazuje da buntovnici ne poštuju ljudski život“.

XS
SM
MD
LG