Linkovi

Napad na početku konferencije u Avganistanu


Talibanski ekstremisti, od kojih su neki bili opremljeni i samoubilačkim prslucima, izvršili su napad na početku velike mirovne konferencije u glavnom gradu Avganistana, dok predsednik Hamid Karzai nastoji da pronađe rešenja za nemire u zemlji. Rafali iz vaternog oružja i eksplozije potresli su Kabul, poremetivši govor predsednika Karzaija, pred oko 1.600 delegata, koji su se okupili na početku trodnevne konferencije, poznate kao džirga.

Avganistanski funkcioneri saopštili su da su bezbednosne snage ubile bar dvojicu bombaša samoubica, koji su pokušali da se infiltriraju na sastanak prerušeni u žene. Oni navode da je uhapšen još jedan osumnjičeni ekstremista. Lideri Talibana preuzeli su odgovornost za napad, u kome prema izveštajima nema povreda delegata ili civila.

Tokom govora, predsednik Karzai je pružio ruku Talibanima, apelujući na pobunjenike da prestanu da uništavaju sopstvenu domovinu i da se ponovo priključe društvu. Karzai je rekao da su svi oni braća i da treba da se odreknu ubistava. Međutim, dodao je da pripadnicima al-Kaide i onima koji ubijaju civile neće biti oprošteno.

XS
SM
MD
LG