Linkovi

Gojaznost u detinjstvu-gojaznost i kasnije


Uznemirujući podaci o broju dece sa prekomernom težinom u SAD
Uznemirujući podaci o broju dece sa prekomernom težinom u SAD

Nije tajna da dečja i tinejdžerska gojaznost predstavlja sve veći problem, čak i u manje razvijenim zemljama. Istraživači su medjutim potvrdili ono što su mnogi sumnjali, da imati prekomernu težinu u mladosti povećava rizik za ozbiljnu gojaznost u odraslim godinama.

Lekari kažu da gojaznost često otvara vrata za dalje zdravstvene posledice kao što su dijabetes, povišeni krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja. Najnovija studija pokazuje da je preterana telesna težina takodje mnogo češći slučaj kod žena nego kod muškaraca.

Lorin Pejnter više nema prekomernu težinu, ali ona zna kakav je osećaj biti zadirkivan zato što je bila bucmasta u detinjstvu.

"Bila sam debeljuca kao dete i dobijala sam brojne nadimke na osnovu svoje telesne težine i fizičkog izgleda“, priseća se Pejnter.

Lorin je odlučila da promeni svoje navike u ishrani i da više vežba. Prestala je da konzumira gazirane napitke i vozila je svoj bicikl ili je pešačila. Kao rezultat, izgubila je skoro sedam kilograma.

"Ne mora to da bude toliko teško i ne mora da se radi sve odjednom“, kaže ona.

Istraživači na univerzitetu Severne Karoline na Čepel Hilu, u periodu od više od 13 godina proučavali su više od 8 hiljada mladih ljudi izmedju 12 i 21 godine koji su imali normalnu, prekomernu težinu ili su bili gojazni. Manje od 2 odsto onih koji su imali normalnu težinu postalo je gojazno kasnije u životu. Ali koautor studije Peni Gordon Larsen kaže da su oni koji koji su već bili gojazni imali još veće probleme kada su odrasli.

"Sedamdest pet odsto njih nastavilo je da bude preterano gojazno kada su postali mladji adolescenti“, priča Larsen.

Još jedan od autora studije, Natali Taj, kaže da je do vremena kada su dostigli svoje tridesete godine, pol takodje imao ulogu.

"Skoro 37 odsto muškaraca koji su bili gojazni kao adolescenti, postali su preterano gojazni u odraslim godinama, dok je skoro 50 odsto žena koje su bile gojazne kao adolescenti, postalo preterano gojazno“, objašnjava Taj.

U poslednjih 30 godina, broj dece koje imaju prekomernu težinu u Sjedinjenim Državama se udvostručio, dok se broj adolescenata koji imaju prekomernu težinu utrostručio. Američka deca i omladina nisu jedini koji nagomilavaju telesnu težinu. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da dečja gojaznost predstavlja epidemiju, čak i u zemljama u razvoju. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG