Linkovi

Gugl testira robotizovani automobil


Eksperimenti se vrše sa prepravljenim automobilom na hibridni pogon, marke Tojota prius
Eksperimenti se vrše sa prepravljenim automobilom na hibridni pogon, marke Tojota prius

Gigantska internet kompanija Gugl intenzivno eksperimentiše sa automobilom bez vozača nadajući se da bi već u bliskoj budućnosti takvi automobili smanjili broj saobraćajnih nesreća. Guglov robotski automobil prešao je više od 225 hiljada kilometara bez ikakvog udesa.

Savremeni automobili već imaju neke automatske uređaje kao što je kontrola brzine na autoputu, automatsko parkiranje i izbegavanje udara otpozadi, ali Gugl je otišao dalje sa automobilom kome nije potreban vozač.

"Koristi kamere za registrovanje semafora i drugih stvari, a ovo na krovu je skenirajući laser", objašnjava jedan od inženjera u timu, Sebastijan Turn.

Ovaj automobil prešao je već više od 225 hiljada kilometara bez vozača. Kada se u kompjuter ubaci odredište, on uz pomoć GPS-a i interneta obračunava put, ograničenja brzine i sve poznate prepreke. Upravljanje je potpuno automatsko.

Gugl kaže da cilj nije da se vozač potpuno isključi već da njegova pažnja ostane pasivna sa mogućnošću trenutnog preuzimanja kontrole.

"Ako želite da vozite i potrošite 55 minuta u saobraćajnoj gužvi - možete i to", kaže Trun.

Gugl kaže da je glavni motiv bezbednost i da bi ova tehnologija mogla da smanji broj žrtava u saobraćaju na polovinu. Automobil veoma dobro reaguje na semafore i znake obaveznog zaustavljanja.

"Takođe je važno da se proveri kako auto reaguje na pešake, naročito u vanrednim situacijama", kaže urednik auto rubrike u magazinu Konzumer riports, Džon Linkov.

Kada pešak zakorači ispred automobila on automatski staje.

"Nadam se da ćemo vožnju učiniti bezbednijom, efikasnijom i prijatnijom", rekao je Sebastijan Trun.

Za sada nije poznato kada bi robotski automobili mogli da se nađu u prodaji.

XS
SM
MD
LG