Linkovi

Napad na hotel u Kabulu


Plamen i dim se dižu iznad hotela Interkontinental na koji je sinoć Taliban izvršio prepad, Kabul, Avganistan, 28. jun, 2011.
Plamen i dim se dižu iznad hotela Interkontinental na koji je sinoć Taliban izvršio prepad, Kabul, Avganistan, 28. jun, 2011.

Avganistanski zvaničnici su saopštili da jeu noćašnjem napadu talibanskih ekstremista na luksuzni hotel u prestonici Kabulu, poginulo najmanje 11 civila i policajaca.

„Eksplozije su bilo vrlo jake, nekih pet, šest eksplozija i to na četvrtom i trećem spratu“, opisuje jedan od očevidaca.

Nadležni su jutros saopštili da broj žrtava ne obuhvata najmanje šest bombaša samoubica koji su se sami ubili, ili su ih pobili pripadnici bezbednosnih snaga.Napad je izvršen uoči početka konferencije posvećene postepenoj predaji bezbednosti u zemlji avganistanskim snagama.

„Proces tranzicije će u svakom slučaju biti uspešan i naši neprijatelji moraju da shvate da na ovaj način neće moći da nas zaustave. Zemlja je spremna da se žrtvuje još više ako zatreba, da bi mogla da stane na svoje noge“, ističe Ašraf Gani Ahmadzaj, predsednik komisije za tranziciju.

Rano jutros, avganistanski zvaničnici su objavili da je petočasovna opsada hotela „Interkontinental“ završena. Saopšteno je da su većina poginulih hotelski radnici.

Sve naše kolege su noćas bile u hotelu i još se ne zna koliko je ljudi tačno poginulo, ali mislim da je poginulo još više mojih kolega, jer nam pripadnici bezbednosnih snaga ne dozvoljavaju da se vratimo u hotel“, navodi Muhamed Harun, radnik u hotelu "Interkontinental".

NATO je saopštio da su dva helikoptera koalicionih snaga pozvana u pomoć i da su iz njih ubijena trojica ekstremista koji su zauzeli položaje na hotelskom krovu. Taliban je preuzeo odgovornost za napad, uz objašnjenje da su meta bili gosti iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG