Linkovi

Žaklin Grapen: Za EU je neprihvatljivo da haški optuženici ostanu u bekstvu


Žaklin Grapen je predsednica i koosnivač Evropskog Instituta, ovde u Vašingtonu, čiji je glavni zadatak jačanje transatlantskih odnosa i pravovremeno rešavanje mogućih tenzija između Amerike i Evropske unije. U razgovoru sa našom koleginicom, Jelom Defrančeski gospođa Grapen - inače bliska krugovima Jelisejske palate - osvrnula se na standarde koje zemlje sa područja zapadnog Balkana moraju da zadovolje da bi bile uzete u obzir za prijem u Evropsku Uniju.

Žaklin Grapen: Važno je razumeti da prijem u Evropsku uniju nije isto što i učlanjenje u neku organizaciju ili u NATO. Kada jedna zemlja uđe u Evropsku Uniju to je kao da ste postali dodatna država Sjedinjenih Država, 51., 52. ili 53. država u američkoj federaciji. Nove članice, prema tome, moraju da prihvate sva postojeća pravila kojima se rukovodi Evropska unija. Njihova integracija je otežana zbog velike razlike u ekonomskom razvoju, životnom standardu i nivou prosperiteta u odnosu na bogate članice Evropske unije. Konkurencija na koju nove članice naiđu na tržištu EU vrlo je veliko i ne baš prijatno iznenadjene. Svi se ti elementi uzimaju u obzira prilikom određivanja datuma prijema novih članica. Naravno, već je doneta načelna odluka da sve zemlje zapadnog Balkana treba da postanu deo Evropske unije. No, bez obzira što se još uvek ne zna kada će doći trenutak za njihov prijem, sama činjenica da su dobrodošle trebalo bi da podstakne sve njih da usvoje standarde i ponašaju se po pravilima koja su uvrežena u Evropskoj uniji.

Glas Amerike: Čime se načelno Brisel rukovodi kada insistira na saradnji sa Hagom kao jednim od ključnih uslova za pridruživanje EU?

Žaklin Grapen: Načela na kojima je zasnovana Evropska unija čine temelje njenih institucija. Rad Haškog tribunala je u skladu sa njima. Evropa je bila strpljiva sa sporim tempom saradnje. Znalo se da će biti potrebno izvesno vreme da se utvrde pravi krivci i ustanovi gde se oni nalazi. U obzir su uzimane i političke teškoće na koje bi vlasti mogle da naiđu zbog hvatanja tih osoba. Međutim, posle velikog čekanja, i pošto se sada zna gde se i najtraženiji optuženici nalaze, dalje odlaganje je neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da ti ljudi ostanu u bekstvu. To je suština poruke Evropske unije.

XS
SM
MD
LG