Linkovi

Visoke cene nafte ometaju ekonomski rast u Evropi


Posle dvodnevnih razgovora, premijer Luksemburga, Žan-Klod Junker, čija zemlja trenutno predsedava EU, izjavio je pred novinarima da cene sirove nafte ometaju privredni rast Evrope.

Junker je rekao da sadašnje cene nafte počinju u velikoj meri da utiču na privredni potencijal u svetu, posebno u Evropi, što dodatno otežava postizanje održivog razvoja. Cena sirove nafte nedavno je dostigla nivo od oko 58 dolara po barelu.

Privredni rast u zemljama Evrozone je dosta usporen, a očekuje se da će ove godine dodatno da se smanji, čak i u odnosu na prošlogodišnju stopu od samo 2 %. Ministri finansija su, takođe, razmotrili budžetske deficite u zemljama poput Francuske, Nemačke, Grčke i Italije, a premijer Junker je rekao da su oni zabrinjavajući.

Sporazum EU o stabilnosti i rastu ograničava dozvoljeni nivo deficita u zemljama Evro zone, ali je značaj celog sporazuma umanjen kada su višestruki budžetski proboji Francuske i Nemačke doveli do izmena načina sprovođenja sporazuma. Uprkos tome, komesar EU Žoakin Almunja, rekao je da će energično sprovoditi nova pravila.

«Saopštio sam ministrima, a mogu i vas da obavestim, da je namera Komisije da dosledno sprovodi izmenjeni sporazum, da bi se očuvala budžetska stabilnost i da bi se stvorili bolji uslovi za stabilnost i razvoj u Evro zoni, kao i na teritoriji cele Evropske unije.»

Tolerisanje budžetskih deficita u Francuskoj i Nemačkoj izazvalo je veliku kontroverzu u Evropskoj uniji i kritičari tvrde da je nanelo štetu kredibilitetu evra. Ipak, evro je zadržao vrednost, pošto je tokom proteklih godina došlo do pada vrednosti dolara, što je za uzvrat nanelo štetu izvozu iz EU.

XS
SM
MD
LG