Linkovi

Palestinski izborni funkcioneri počeli su da prebrojavaju glasove


Palestinski izborni funkcioneri počeli su da prebrojavaju glasove posle parlamentrarnih izbora koji bi mogli da uvedu ekstremističku islamsku organizaciju Hamas u vladu. Prema rezultatima anketiranja birača, vladajuća stranka Fatah osvojila je više od 40 odsto, a Hamas više od 30 odsto glasova. Student Ahmad abu Kvejk rekao je da je glasao za Hamas jer mu je dozlogrdila desetogodišnja pogrešna vladaviha Fataha. Izborni funkcioneri kažu da je na glasanje za 132 mesta u palestinskom Zakonodavnom savetu izašlo 77 odsto od više od milion registrovanih birača. Glasanje je obavljeno pod strogim merama bezbednosti. Izrael još nije saopštio kako će reagovati ako Hamas bude snažno zastupljen u palestinskoj vladi. Bela kuća je izbore nazvala velikim danom za Palestince, ali je dodala da još smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Predsednik Buš je danas posetio tajanstvenu Nacionalnu bezbednosnu agenciju, u jeku kontroverze oko prisluškivanja domaćih telefonskih razgovora koje sprovodi ta agencija. Ova poseta smatra se delom intenzivnih nastojanja predsednika Buša da uveri javnost da je taj program neophodan za borbu protiv terorizma. Buš je ovlastio pomenutu agenciju da bez sudskih naloga prisluškuje telefonske razgovore i čita elektronsku poštu izmedju američkih gradjana i ljudi u inostranstvu. Kritičari iz opozicione Demokratske stranke i neki id Republikanske stranke predsednika Buša, kažu da je taj program ilegalan i da predstavlja kršenje prava američkih gradjana. Kongresni pretresi o tome zakazani su za februar.

expanded pipeline to
Pacific" hspace=2 src="/serbian/images/voa_herman_japan_putin_21nov05_eng_1952.jpg" width=203 align=right vspace=2 border=0>Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da još nije odlučio da li da protera četvoricu britanskih diplomata osumnjičenih za špijunažu. U izjavi datoj novinarima Putin je rekao da je za žaljenje što se strane obaveštajne službe bave špijunažom i što finansiraju nedržavne organizacije u Rusiji. U jednom dokumentarnom programu, emitovanom u nedelju na ruskoj državnoj televiziji, prikazane su obaveštajne operacije navodno britanskih diplomata. Predsednik Putin je takodje nastojao da opravda nedavno donet zakon kojim se ograničavaju aktivnosti nedržavnih grupa u Rusiji. Tim zakonom obavezuju se sve takve organizacije da se ponovo registruju kod vlade, jer će u protivnom biti ukinute. Takodje se oštro ograničava mogućnost da te organizacije primaju inostranu novčanu pomoć. Parlament saveta Evrope, u Strazburu, saopštio je da taj zakon ne ispunjava evropske standarde.

XS
SM
MD
LG