Linkovi

Skandal na Kapitol Hilu: Moćni lobista pristao na saradnju u istrazi o korupciji u Kongresu


Bivši lobista Džek Ejbramof priznao je krivicu za kovanje zavere, izbegavanje poreza i poštanske prevare u vezi sa kupovanjem uticaja medju članovima Kongresa. Ejbramof je pred jednim federalnim sudijom u Vašingtonu priznao da je bio umešan u krivična dela u vezi sa podmićivanjem javnih funkcionera. On je izrazio žaljenje i tražio oproštaj. Ejbramof je suočen i sa drugom tužbom, na Floridi, u vezi sa kupovinom jednog turističkog broda za krstarenje. U skladu sa dogovorom o priznavanju krivice Ejbramof će sada saradjivati u obimnoj istrazi Sekretarijata za pravosudje o njegovim nastojanjima da stekne uticaj medju čak 20 članova Kongresa i kongresnog osoblja, uključujući bivšeg lidera većine u Predstavničkom domu, Teksašanina Toma Dileja. Saopštenje je pročitala pomoćnik sekretara za pravosudje, Elis Fišer:

”Državni funkcioneri i vladine odluke nisu za prodaju. Sekretarijat za pravosudje će agresivno istražiti i sudski goniti sve takve slučajeve, koji imaju razarajući uticaj na poverenje javnosti u vladu. Nećemo se kloniti te odgovornosti bez obzira u kom pravcu nas vodio trag,“ izjavila je Elis Fišer.

Demokratski politički konsultant Majkl Feldman kaže da pristanak Džeka Ejbramofa na saradnju u istrazi čini neke zakonodavce nervoznim:

”Sama činjenica da je postigao dogovor znači da poseduje neke informacije i mislim da ima članova Kongresa i viših službenika koji se zbog toga osećaju veoma nelagodno,“ kaže Feldman.

Deo optužbi protiv Džeka Ejbramofa odnosi se na njegov pokušaj da prevari indijanska plemena u nekoliko država za milionske sume, kao i na njegova nastojanja da kupi uticaj nekolicine članova Kongresa obasipajući ih skupim poklonima i prilozima za političke kampanje. Veći deo tih poklona dobili su republikanski članovi Kongresa, ali ima i nekoliko demokrata. U poslednjih nekoliko nedelja jedan broj zakonodavaca vratio je pare koje su primili od njega.

Ejbramof je prošle godine prikupljao novac i za reizbor predsednika Buša, ali predstavnik Bele kuće Skot MekLelan nije mogao da kaže da li se predsednik ikada susreo sa bivšim moćnim lobistom:

”Prekršaji koje sada priznaje za svaku su osudu, pa, ako je prekršio zakon mora za to da odgovara i da bude kažnjen,“ rekao je MekLelan.

Političke posledice slučaja Ejbramof mogle bi da budu značajne. Analitičar Stjuart Rotenberg očekuje da će demokrate pokušati da iskoriste najnoviji skandal za sticanje prednosti uoči kongresnih izbora u novembru:

”Demokrate će u narednih devet ili deset meseci pokušati da otkriju sve veze, od jednog do drugog člana Kongresa, i da od toga naprave stranački skandal. Ne znamo da li će biti u stanju da to učine,“ kaže Rotenberg.

Ejbramof bi na osnovu priznanja krivice mogao da dobije maksimalno 30 godina zatvora, ali bi kazna mogla da bude smanjena u zavisnosti od stepena saradnje sa istražnim sudijama.

XS
SM
MD
LG