Linkovi

Uprkos upozorenju predsjednika Buša, Izrael nastavio da gradi naselja na Zapadnoj obali


Građevinski radnici počeli su sa izgradnjom novih kuća u velikom izraelskom naselju Maaleh Adumim na okupiranoj Zapadnoj Obali, dan nakon što je predsednik Buš izjavio da se protivi takvim radovima.

Buš je juče posle susreta sa izraelskim premijerom Arielom Šaronom, koga je primio na svom ranču u Teksasu, izjavio da izgradnja novih naselja predstavlja kršenje medjunarodnog mirovnog plana poznatog pod nazivom «mapa za mir». Šaron je uvažio kritiku ali nije nagovestio da će Izrael prestati sa širenjem naselja, dok se Palestinci odlučno protive izgradnji kuća blizu Jerusalima.

Istovremeno, protivnici plana povlačenja iz Pojasa Gaze zakatančili su 167 škola u oblasti Tel Aviva.Škole su ubrzo otključane, a izraelske vlasti tvrde da škole nisu bile u organizaciju tog protestnog čina.

Šalom traži podršku Egipta

Izraelski šef diplomatije, Silvan Šalom, apelovao je na egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da podrži umjerene Palestinske lidere i utiče na unaprijeđenje odnosa jevreske države sa arapskim svijetom.

Šalom je nakon susreta sa Mubarakom u Kairu, rekao da je od egipatskog lidera tražio da iskoristi svoj uticaj kako bi se onemogućila prevlast palestinskih ekstremističkih frakcija koji se protive mirovnom procesu.


XS
SM
MD
LG