Linkovi

Sporazum sa MMF-om podrazumijeva reforme koje nisu ni izbliza rađene u prethodnoj vladi


Delegacija Vlade Srbije je u ponedjeljak u principu postigla sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vezi sa pozitivnom revizijom petog aranžmana. Ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić rekao je gostujući u da Beograd sada očekuje da Bord direktora na sastanku u junu odobri dodatnu tranšu kredita u iznosu od 200
miliona dolara.

“Mi imamo ambiciozan plan da smanjimo deficit u tekućim plaćanjima sa inostranstvom. Prošle godine je to bilo 13.7 odsto, a mi želimo da ga smanjimo na 11 odsto bruto društvenog proizvoda. To pretpostavlja rast izvoza od 25 odsto i mi u tom smislu imamo pozitivan trend od avgusta prošle godine, ali i rast uvoza od svega deveto odsto, a to se može kontrolom domaće tražnje, odnosno dodatnim fiskalnim prilagodjavanjem od jedan odsto društvenog bruto proizvoda”, rekao je Dinkić ističući da je to suština dogovora koji je delegacija vlade Srbije postigla na pregovorima sa funkcionerima MMF-a vođenim od petka.

Dinkić je rekao da je zadovoljan postignutim aranžmanom.

“Nama je saradnja sa MMF-om značajna - ne samo zbog ovih 200 miliona dolara koje ćemo dobiti u junu - već zbog toga što bi trebalo da do kraja godine završimo i šestu reviziju, čime dolazimo u situaciju da se dug Pariskom klubu od 700 miliona dolara otpiše. Današnji dogovor omogućava i nastavak saradnje sa Svjetskom bankom i brže postizanje sporazuma sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju", kaže je Dinkić.

Po njegovim riječima dogovor sa MMF-om na tragu je reformi na kojima, u cilju početka pregovora o pridruživanju insistira EU.

“Ovo podrazumijeva tako snažene reforme koje nisu ni izbliza rađene u prethodnoj vladi. Ono što imamo u programu ne očekuje od nas samo Evropa, već i građani. Moramo da prekinemo neracionalna trošenja, koja su se godinama gomilala i da napravimo efikasnu privredu koja će prosperitet bazirati na izvozu i dugročnom održivom rastu. Imamo još puno da uradimo na putu do EU, imajući u vidu koliko zaostajemo i kako smo se ponašali u onim ranijim godinama”, kaže Dinkić.
Srpski ministar finansija ne strahuje da će vlada izgubiti povjerenje zbog sprovođenja socijalno nepopularnih reformi.

“Ja sam siguran da vlada neće izgubiti povjerenje. Sama najava premijra da nam je potreban konsenzus otvara prostor za sve – i u vlasti i u opoziciji da rade na reformi. I ja mislim da ćemo imati konsenzus o realizaciji reformi”, kaže Dinkić.

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić rekao je gostujući u istom programu Glasa Amerike da je “dobro da je vlada Srbije uspjela da se dogovori sa MMF-om o narednim potezima koji će voditi ka okončanju trogodišnjeg aranžmana”.

“Mi smo sa MMF-om razgovarali o tome da, s obzirom da će Crna Gora ove godine ostvariti dodatne privatizacione prihode, pokušamo da nađemo model kako bi ta sredstava vratili ekonomiji kroz investicije u infrastrukturu, u kontekstu vladinih pripriteta ulaganja u turizam. S obzirom na to da su dosta ohrabrujući pokazatelji za prvi kvartal, da smo u martu mjesecu imali više naplaćenih prihoda od budžetskog plana i s obziriom na to da očekujemo dalje pozititivne tendencije u deficitu tekućeg računa, očekujemo da bi kroz petu i šestu reviziju mogli da obezbijedimo da dio privatizacionih sredstava uložimo u putnu infrastrukturu, i otvaranje alternativnog i sigurnog puta ka sjeveru Crne Gore”, rekao je Lukšić.

Crnogorski ministar finansija smatra da je, uz aranžman sa MMF-om, pozitivna ocjena Studije izvodljivosti dobar signal investitorima – da je Crna Gora stabilna i da rizik ulaganja konstantno opada. “To znači više radnih mjesta i bolji životni standard”, kaže Lukšić.

U delegaciji Srbije, na godišnjem zasijedanju MMF-a i Svjetske Banke, su pored Dinkića bili potpredsednik vlade Miroljub Labus, ministar privrede Predrag Bubalo i guverner Narodne banke Radovan Jelašić. Crnu Goru je pored Lukšića predstavljao i predsednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović.

Delegacije Srbije i Crne Gore sastale su se u ponedjeljak i sa odlazecim predsjednikom Svjetske banke Džejmsom Vulfensonom.

XS
SM
MD
LG