Linkovi

Izraelski premijer Arijel Šaron doživeo jači moždani udar


Premijer Arijel Šaron hitno je prebačen u bolnicu Hadasa, u Jerusalimu, pošto je doživeo drugi moždani udar za manje od tri nedelje. Vest o tome objavio je glavni menadžer Šaronovog kabineta, Jisrael Maimon:

”Za vašu informaciju, premijer Šaron je bio večeras kod kuće i nije se osećao dobro. Prevezen je u bolnicu, gde je stigao u 22 sata i 56 minuta. Pošto njegovo lečenje zahteva totalnu anesteziju, dužnost je preuzeo njegov zamenik, gospodin Ehud Olmert,“ rekao je Jusrael Maimon.

Šaronovo zdravstveno stanje opisao je šef bolnice Hadasa, doktor Šlomo Mor-Josef:

”Dijagnoza je značajan moždani udar. Radi te dijagnoze i tretmana on je intubiran i anestetiziran,“ rekao je doktor Mor-Josef, dodajući da je Šaron doživeo veći izliv krvi u mozgu i da je operisan kako bi se snizio pritisak u njegovoj glavi.

Premijer Šaron već je doživeo manji moždani udar 18. decembra i trebalo je da danas bude podvrgnut operaciji zatvaranja male rupe u njegovom srcu.

Prošle godine, Šaron je napustio vladajuću stranku Likud i osnovao sopstvenu centrističku stranku radi izlaska na skorašnje izbore. Ankete su pokazivale da bi verovatno osvojio istorijski treći mandat na položaju premijera.

Taj bivši general izraelske vojske postao je premijer 2001. godine. Arapski svet ga je omrznuo zbog njegove uloge u invaziji na Liban, 1982. godine, kada je Izraelu saveznička hrišćanska milicija masakrirala Palestince u dva izbeglička logora.

Poslednjih godina, ta mržnja je obnovljena kada je Šaron silom odgovorio na palestinski ustanak, pošto je prethodno obišao jedno sveto mesto u Jerusalimu, na koje polažu pravo i muslimani i Jevreji.

Šaronu se pripisuje okončanje 38-godišnje izraelske vojne uprave nad Gazom, ali on je obećao da nikada neće predati velika jevrejska naselja na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG